Verslagen

Berg en Dal

13 Oct 2012

De eerste herfsttocht dit jaar stond op 13 oktober 2012 weer op de agenda en dat is de ultraloop Berg en Dal. Een loop van 60km in de omgeving van Nijmegen en welke zeker voor 50% onverhard is. Een loop die weer georganiseerd wordt door Funrunner te Heerlen.

Het was de zaterdag 13 oktober een frisse dag en al vroeg waren de 70 lopers gearriveerd om zich klaar te maken voor de 60km rond Nijmegen. Om precies 9 uur ging de toeter en kon het veld beginnen aan de tocht.

Het was fris maar droog bij de start en al na een kilometer gingen we het bos in om een mooi, lang stuk onverhard te lopen. Goed oppassen met de stappen zetten, want het was erg glad op de bospaden. Het tempo was goed en bij de eerste rustpost was er nog een groot aantal lopers bij elkaar die konden genieten van allerlei eten en drinken. Ook het 2e stuk was voor een groot deel onverhard, maar was voorzien van enorm veel hoogte verschil die al dan niet met een trap genomen moest worden. Een aanslag op de spieren en het verzuren begon dus al vrij snel omdat je benen geen rust kregen om te herstellen van de vorige klim. Op zo’n 20 km kwam ik het bos uit en werd getrakteerd op een enorme bui regen waardoor ik dus ook drijfnat was, maar gelukkig was het volgende rustpunt op 23km en wel in een overdekte schuur bij een boer.

Even wat warme drank en eten en op naar het volgende stuk. Dit stuk was in mijn ogen het makkelijkste stuk van het parcours en liep via paadjes tussen de weilanden door en ook werd er een stuk door Duitsland gelopen. Op 32km stond er weer een rustpost en daar kon ik weer voor de nodige calorieën zorgen. De benen waren wel al redelijk op de proef gesteld, maar conditioneel ging het uitstekend.

Na de rust gelijk het bos in en toen begon het ook verschrikkelijk hard te regenen. Het was al heel moeilijk om de paden te onderscheiden, zo donker was het in het bos. Spekgladde paden en enorme klimmem zaten er in dit stuk parcours en het was een aanslag op je lichaam. Zo op de marathonafstand was het 4e rustpunt en daar kon ik even bijkomen van het afzien van de vorige 10km.

Na een 5 minuten op naar het volgende stuk en deze ging over paden die waren afgescheiden door klaphekjes en je liep letterlijk tussen de koeien door. Ook weer enorme klimstukken, maar de ondergrond was grind en dus was de grip goed. Op 52 kilometer was het laatste rustpunt van deze tocht en ook hier was mijn honger moeilijk te stillen. Nog 8 km te gaan.

De benen voelde je bijna niet meer want die waren echt helemaal op, maar op wilskracht kom je een heel eind, zeker omdat ik de avond ervoor nog op bezoek geweest bij een jonge man die aan vechten is tegen kanker. Dit beeld gaf mij de kracht om door te beuken en om de laatste klimmen te trotseren. Blij kwam ik over de streep en de netto tijd was: 5:39,42. Een tijd waar ik tevreden mee kan zijn. Een prachtige loop en ondanks het afzien enorm genoten van de prachtige omgeving.

Op naar de volgende lopen, want ik heb de smaak te pakken.Terug naar het overzicht
WhiteVision   Maxim Ciber Hangslotje Staalkabelstunter